BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva 250g
Detailní popis produktu
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Populární druh brazilské kávy charakterizuje velmi nízká kyselost. Příjemné tóny čokolády a oříšků harmonizují přirozené ovocné tóny. Středně plná intenzita bude vyhovovat i těm, kdo si kávu dopřávají několikrát denně.
Protože jde o čistou arabiku, je crema tenká a rovnoměrná.
Původ kávy
Region Sao Paulo, kde se lahodná káva Santos NY2 rodí, leží v jihovýchodní části Brazílie. Kávovníky jsou jednou z hlavních zemědělských plodin, a proto je jejich pěstování, sklízení i zpracování zrn věnována maximální pozornost. Optimální klimatické podmínky spolu s mimořádně zdravými rostlinami kávovníku arabského (Coffea arabica) dávají záruku skvělé produkce s plným tělem a dlouhou dochutí.
Kávovníky jsou až třímetrové keře s okrouhlými tmavě zelenými listy. Původně rostly v pralese, pod ochranou vysokých stromů. Proto se na okraje kávových plantáží vysazují banánovníky nebo vysoká kukuřice – kávovník je totiž citlivý na přílišné osvětlení a silný vítr. Po odkvětu trvá kávovníku vytvoření plodů 6-9 měsíců. Oválné plodnice se podobají třešním, zpočátku jsou žluté, pak červené (ideální ke sklízení) a nakonec zfialoví. Kožovitá slupka ukrývá dvě kávová zrna (semena).
Průměrně je možné z jednoho keře kávovníku sklidit asi kilogram zrnek za rok. Ta se na specializovaných linkách zbavují obalů, a to buď suchým, nebo mokrým způsobem. V případě Santos NY2 byly plody před sušením takzvaně umývány. Nejdřív jsou ve vodě vytříděna nekvalitní zrna – vyzrálé plody klesají na dno, kdežto špatná zrnka plavou na hladině. Protlačením zralých zrn přes drticí plechy jsou odstraněny slupky a dužina.
Následuje velmi přísně kontrolovaná fermentace, která určuje charakter kávy. Sušení probíhá na slunci až do okamžiku, kdy káva obsahuje 12-13 procent vody. Dosušování na 10 % vlhkosti je strojové.
Chuť a aromaŠetrněji pražená káva nabízí bohatší a komplexnější profil v chuti. Zachovává více originálních nuancí specifických pro region pěstování, včetně ovocných, květinových nebo oříškových tónů. |
|
Zdravotní benefityZejména kvalitní káva pražena s ohledem na její ideální profil, může obsahovat vyšší hladiny antioxidantů, jako jsou kyselina chlorogenová a další fenolické sloučeniny. Tyto látky mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Nepřepražená prémiová káva je také šetrnější k žaludku, protože obsahuje méně kyselin, které mohou vyvolávat podráždění. |
|
Šetrnost pro životní prostředíPlantážní káva je často pěstována s větším ohledem na životní prostředí, s důrazem na udržitelné pěstování a spravedlivý obchod, což může mít pozitivní dopad na pěstitele a jejich komunity. |

























Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva a horká čokoláda |
---|---|
Hmotnost: | 0.25 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.